Antyrakowa tarcza obronna

15:57:00 aldia arcadia 23 Komentarze



Popularny rak to okrutna choroba. Gdy choruje jedna osoba, choruje z nią cała rodzina. Obojętnie, jak bardzo chcielibyśmy uciec od tego tematu, on zawsze w jakimś tam stopniu (oby jak najmniejszym) nas dopadnie. 

Choroba XXI pochłania codziennie olbrzymie żniwa. Od pięciu lat jestem z nią bardzo blisko, walcząc każdego dnia o życie najbliższej osoby. Nie o tym jednak będzie ten post, tym bardziej na blogu, który w swoim założeniu jest przecież Arcadią :)


O raku powiedziano już wiele, jak się ustrzec? To najważniejsze pytanie. Po pierwsze: nie bój się lekarza, bo jak wiadomo nie od dziś, im prędzej postawiona diagnoza, tym większe szanse wyleczenia, ale przede wszystkim i to do czego będę Was zachęcać jeszcze nie jeden raz: wzbogać swoje codzienne menu w jak największą ilość produktów antyrakowych! To łatwe, im więcej zapamiętasz, tym lepiej dla Ciebie. Ruszamy. Nasza obronna tarcza to:


Brokuł – zawiera sulforafan, który działa jako antyutleniacz oraz pobudza wydzielanie enzymów, które oczyszczają organizm z toksyn. Zdaniem niektórych badaczy brokuły są najzdrowszym warzywem o najsilniejszych właściwościach antyrakowych!


Marchew - stanowi silny przeciwutleniacz chroniąc przed nowotworami. Ugotowana w całości marchewka zawiera 25% więcej wspomnianej substancji w porównaniu do warzywa pokrojonego przed obróbką termiczną.


Jagoda – ma silne właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, hamuje namnażane się komórek nowotworowych. Jagody, truskawki, borówki, aronia to jedne z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy. Najlepiej jeść świeże, oczywiście dobrze umyte.


Czosnek, cebula – to naturalne antybiotyki, mają właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, a co ważne usuwają z jelit toksyny mogące zainicjować rozwój nowotworu.


Kurkuma – to tradycyjna przyprawa kuchni azjatyckiej, składnik curry. Zmusza ona komórki nowotworowe do samozniszczenia, hamując ich wzrost. Nie żałuj tej przyprawy w Twojej kuchni.


Gorzka czekolada – zawiera związki, które potrafią zmuszać komórki rakowe do samounicestwienia. Kakao ma działanie oksydacyjne przez co może przeciwdziałać rakowi i wielu innym chorobom. Najlepiej zastąpić nią inne niezdrowe dla naszego organizmu słodycze, jak ciastka, cukierki, batony.


Zielona herbata - ma owłaściwości zdrowotne, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca oraz na niektóre odmiany raka. Herbatkę warto popijać nawet kilka razy dziennie.


Czerwone wino - zdaniem amerykańskich naukowców lampka czerwonego wina, wypijana raz dziennie, wyjątkowo dobrze działa na nasze zdrowie.


Oczywiście to tylko część głównych sprzymierzeńców w walce przeciwko tej paskudnej chorobie. Jeśli znasz jeszcze więcej cennych darów natury, podziel się z innymi.


Pamiętaj, to Ty wybierasz co znajdzie się na Twoim talerzu. Jedz i pij na zdrowie! 










23 komentarze:

Twój głos ma znaczenie :)