Owocowe smaki lata

Nareszcie lato! Długo wyczekiwane słoneczko :) To doskonała pora by „podreperować” swój organizm bombą witaminową, zawartą w owocach.

Lato z dzieciństwa kojarzy mi się z zabawami na podwórku do późnych godzin i moim ogrodem pełnym smakowitych owoców. Dla mnie symbolami lata są:

Arbuz 
Arbuz, choć głównie składa się z wody, zawiera w sobie także witaminy i sole mineralne. Jest źródłem wit. C, B1, B2 i B6, które wzmacniają odporność naszego organizmu i koncentrację. Zawiera także beta-karoten, który nadaje naszej skórze sprężystości i ładne zabarwienie oraz potas i wapń, potrzebny naszym kościom, paznokciom i włosom. Ze względu na zawarty kwas cytrynowy i jabłkowy, owoc skutecznie gasi pragnienie. Arbuz zalecany jest diabetykom i osobom dbającym o sylwetkę, gdyż zawiera stosunkowo mało cukru. Korzystnie wpływa także na układ trawienny i polepsza przemianę materii. Jest moczopędny, więc uwalnia nasz organizm od substancji szkodliwych.




Truskawki
Moje najukochańsze :)  Godziny spędzałam przy krzaczkach z truskawkami i poziomkami. Często nawet, gdy nie mogłam się już doczekać kiedy dojrzeją, zjadałam nawet te zielone. Dziś zostają mi tylko targi i niemałe ceny, za często w Polsce, sztuczną truskawkę :( Sezon na truskawy dobiega końca. Spieszcie się kochani!
Truskawunia to bogate źródło witamin z grupy B, witaminy PP oraz C, której zawartość jest nawet większa niż w owocach cytrusowych. Truskawki dostarczają nam także mikro i makroelementów: wapnia, potasu, fosforu czy magnezu, niezbędnych do utrzymania organizmu w dobrej kondycji. Posiada nie tak dawno odkryte, właściwości antynowtoworowe.
Z uwagi na dietetyczne właściwości stanowi także idealną przekąskę, którą możemy podjadać między posiłkami bez obaw o naszą figurę.




Porzeczki
Mmm czerwone, a jeszcze bardziej czarne. Uwielbiam koktajle z porzeczek. Wbrew pozorom to naprawdę wyjątkowy owoc. Owoce czarnej porzeczki oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają leczenie wątroby i nerek. Ponadto porzeczki czarne korzystnie wpływają na naczynia krwionośne, wzmacniają serce i obniżają ciśnienie krwi. Olejki eteryczne pobudzają apetyt i wspomagają wydzielanie soków trawiennych, więc polecane są szczególnie osobom w podeszłym wieku.



Cytryna
Od dziecka zajdam cytrynę bez cukru, czym wprawiałam w zachwyt wielu dorosłych :) Cytryna oczywiście najbardziej kojarzy nam się z witaminą C, która skutecznie opóźnia procesy starzenia się skóry, poprawia jej strukturę i wygląd. Cytrynowy sok zalecano do obniżania ciśnienia tętniczego, usuwania toksyn z wątroby, łagodzenia bólu w zapaleniach żył. Avicenna pisał o cytrynach jako najlepszym lekarstwie na choroby serca, zalecał dodawanie ich do pokarmu kobiet ciężarnych i w żółtaczce.


Malina
Jedne z moich ulubionych smaków! Dopóki nie kupiliśmy kóz, które objadały co się dało :) miałam cały kilkunastometrowy płot pełen malin tylko dla siebie :)
Owoce te zawierają kwasy organiczne m.in. cytrynowy, jabłkowy, elagowy, pektyny, wiele witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6 oraz substancji mineralnych: potas, żelazo, magnez, wapń. Maliny działają przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwbakteryjnie, działają uspokajająco, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Syrop z malin już w XVI wieku stosowano jako środek odżywczy i lek wzmacniający organizm. Najlepiej smakują zaraz po zerwaniu :)


Agrest
Słyszę agrest, od razu kojarzy mi się z pokutymi paluszkami, ale i znakomitym smakiem. Lubię nawet ten kwaśny agreścik po prostu „pociumkać” :) Co ciekawe, agrest pomaga w ujędrnianiu mięśni, wyostrza myślenie, wzmacnia wątrobę i płuca, redukuje kwasowość, zwiększa także płodność. Owoce agrestu pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu moczowego, są dobre dla skóry i pracy oczu. Oprócz dużej zawartości witaminy C, agrest jest bogaty w błonnik, fosfor, karoten, żelazo, witaminy z grupy B oraz wapń. Dzięki swoim właściwościom przyczynia się do zapobiegania nowotworom i poprawia metabolizm.




Czereśnia i Wiśnia
Najmniej lubiane przeze mnie letnie dary natury. Bardziej kojarzą mi się z szałowymi kolczykami wiśenkowymi :) niż z ich zrywaniem.Warto jednak po nie sięgać.
Czereśnie zawierają potas, który usuwa nadmiar soli, dlatego dobroczynnie wpływa na serce, nerki oraz stawy. Dzięki obecności bioflawonoidów czereśnie, zwłaszcza czerwone, są zaliczane do przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.
Wiśnie działają przeciwzapalnie, m.in. zapobiegają zapaleniu tętnic, czyli chronią przed chorobami układu krążenia, a tym samym przed chorobami serca. Kwiaty wiśni zaparzone z mniszkiem lekarskim, perzem, miętą poprawiają przemianę materii, pomagają regulować poziom cukru we krwi i usuwają toksyny z organizmu.



Jabłko
Którą z Was nie kusi rajskie jabłuszko? :) Ja najbardziej ubóstwiam papierówki! 
Najlepsze są owoce dojrzałe, rosnące po nasłonecznionej stronie drzewa. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C. Jabłka jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. W skórce jabłka znajdują się ogromne ilości pektyn, które potrafią oczyszczać nasz organizm z trujących substancji, dlatego są szczególnie polecane dla palaczy papierosów i mieszkańców zanieczyszczonych miast. Mają ponadto działanie moczopędne, więc mogą zmniejszać obrzęki nóg. Gotowane tarte jabłka leczą też biegunkę u dzieci oraz niestrawność i choroby wrzodowe u osób dorosłych.




Gruszka
Jeśli gruszka, to akurat tylko słodka i dojrzała. Pamiętam, że w dzieciństwie, kto zjadł twardą gruszkę, tego bolał brzuszek.
Gruszka ze składników mineralnych najwięcej zawiera potasu, ale także bogata jest w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, a także bor i jod. Zawiera także witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP. Kompot z suszu, powinny pić osoby ze stanami zapalnymi układu pokarmowego, ma także właściwości przeciwgorączkowe i jednocześnie taki napój idealnie gasi pragnienie. Miękkie dojrzałe gruszki pobudzają trawienie i przeciwdziałają zaparciom, a spożywane w większych ilościach mogą nawet wywołać biegunkę. Zaleca się także jedzenie gruszek przy zapaleniach dróg moczowych czy kamicy nerkowej. Spożywanie gruszek może pobudzać nasz mózg do wydajniejszego działania. W swoim składzie zawierają bor. To za jego sprawą łatwiej nam pracować umysłowo. Bor pobudza szare komórki do wytężonej pracy oraz poprawia możliwości koncentracji.


Jerzyna
Leśne jarzyny, mniam…Zawsze się skuszę „dziabnąć” co nieco z krzaka.
W owocach jeżyn występują m.in.: cukry, kwasy organiczne, prowitamina A, witaminy C i B, pektyny, garbniki i związki mineralne potasu, wapnia i magnezu. Owoce pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego, a ponadto, ze względu na właściwości uspokajające, wskazane są w zaburzeniach nerwowych występujących w okresie przekwitania u kobiet.






Nie marnujcie czasu! Te owoce są najlepsze właśnie teraz. Jakie lubicie najbardziej?
Co z nich przyrządzacie? Pole do popisu jest olbrzymie! Sałatki, chłodniki, soki, herbatki, galaretki, koktajle, sorbety, kompoty, konfitury, nalewki, ciasta? Jej, ile tego :) Coś polecacie? A może ktoś zechce podzielić się jakimś ciekawym przepisem, pomysłem na owocowe danie?
Na zdrówko :)